Hívja Üzenet
Pferde

Termékek lovak számára

Termékek lovak számára

Minden adag alapja a jó minőségű tömegtakarmány (széna, szilázs, szalma). A teljesítmény igényeitől függően koncentrátummal szükséges kiegészíteni az alapadagot, hogy a termelés igénye biztosítva legyen. A mennyiség a tömegtakarmányok minőségének függvénye. A nem vemhes állatoknál és a vemhesség kezdeti szakaszában karotinban gazdag takarmányokat (fűszilázsok, répa, fűliszt-pellet) vagy A-vitamin illetve kiegészítőket kell adni a sárlás elősegítésére. A vemhesség 8. hónapjától kezdve az energiaigény 1,4-szeresére, a fehérjeszükséglet 1,5-szörösére nő. A táplálóanyag-kiegészítés főleg a vemhesség utolsó hónapjaiban a magzat és a szaporodási szervek számára is fontos. A kiegyensúlyozott takarmányozás döntő a könnyű lefolyású ellés szempontjából.

A szoptató kancák adagját csak 3 nappal az ellést követően kell a megnövekedett igényekhez igazítani, hogy elkerülhetőek legyenek az emésztési zavarok. A szoptatás első néhány hónapjában az abrakot a megfelelő mennyiségű esszenciális aminosavakkal (lizin, metionin), zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványianyagokkal kell kiegészíteni, ami igazodik a kanca igényeihez, hogy elegendő tejet tudjon termelni a csikó számára.

A hobbi célból tartott lovak adagjának alapja a kiváló minőségű tömegtakarmány (széna, szilázs, szalma). Az energiaszegény adagok esetén fennáll az ásványianyag-hiány kialakulásának veszélye. Emiatt ezt érdemes a megfelelő premix adásával kiegészíteni a takarmányt. Sportlovak esetén a takarmányozás az igénybevétel jellegétől függ. Az izomzat rövidtávú és részben a hosszútávú igénybevétel esetén (ugrósport és dresszúra) az energiát feltárt gabona és értékes zsírok kell szolgáltassák. Hosszabb távú igénybevétel esetén (távlovaglás, military) az izmok enyhén elsavasodhatnak. Ennek elkerülésére érdemes a szénhidrátokat csökkentett mennyiségben bevinni, könnyen emészthető rostokként és emellett értékes zsírokat adni energiahordozóként.