Hívja Üzenet
Getreide

Higiéniai termékek és tartósítók

Higiéniai termékek és tartósítók

Az állattartás során előforduló kórokozók visszaszorításának alapja a megfelelő higiénia. A probiotikus kultúrákat tartalmazó alomkezelő porok hasznos kiegészítői napi rutin részét képező tisztítási és fertőtlenítési feladatoknak. A porok felveszik a nedvességet fiaztatóban, malacnevelőben. Így a felületek szárazak, csúszásbiztosak, az állatok stabilabban járnak. A porok csökkentik az ammónia keletkezését, aminek köszönhetően javul az istálló levegőjének minősége.

A sertéstartásban széleskörben elterjedt a folyékony takarmányozás. Itt különösen fontos a higiéniai állapot, máskülönben az élesztők és gombák gyorsan elszaporodnak a moslékban. Az ivóvíznek is kifogástalan higiéniai állapotúnak kell lennie, lehetőleg ivóvíz minőségűnek. A biofilm-képződést feltétlenül el kell kerülni, ez ugyanis táptalaja a patogén mikroorganizmusoknak.

Nagy probléma az istállóban a legyek jelenléte. Ezek gyakran nyugtalanságot okoznak, csökkentik az állatok közérzetét végeredményben teljesítménycsökkenést okoznak. Az istállólegyek bizonyítottan terjesztik a fertőző betegségeket is. Hosszútávon sikeres módszer a lárvák (lárviciddel) és a kifejlett legyek (kontakt és egyéb lehetőségek) együttes alkalmazásával hatékony. A kártevők betegségek vektorai. Az ellenük való védekezés törvényileg előírt kötelesség. Csak a folyamatos védekezés csökkenti a kártevők mennyiségét.

A higiéniai szempontból kifogástalan gabonák etetése kulcsfontosságú, ha csúcsteljesítményről van szó. A gabonáknak természetes körülmények között is magas a mikróba-fertőzöttsége. Baktériumok, gombák és élesztők veszélyeztetik a gabona minőségét. Magas víztartalom és a természetes mikrobapopuláció jelenlétekor a mikróbák gyorsan elszaporodhatnak. Az anyagcserefolyamataiknak köszönhetően nő a betárolt gabona nedvességtartalma és hőmérséklete, a gabona mikrobiológiai romlása így felgyorsul. A magasabb nedvességtartalmú gabonák biztonságos tárolását a különböző savkombinációk használatával meg lehet oldani. A savak alkalmazása biztosítja a kifogástalan higiéniai állapotú takarmányt, a mikrobaszám, az enzimaktivitás, valamint a mikotoxinok képződése csökken, az értékes táplálóanyagok pedig megmaradnak.

A TMR gyakran már a keverés alatt felmelegszik. Különböző adalékok hozzáadásával ezt le lehet csökkenteni. Az adag energetikai feljavítására is van lehetőség glükoplasztikus komponensek -glicerin, propilén-glikol- hozzáadásával. Ez utóbbiak savakkal kombinált formában is elérhetőek.