Hívja Üzenet
Termékek a gyakorlatban Sertések

NATUPIG termékcsalád a sertéshizlalásban: A Bajor Tartományi Mezőgazdasági Intézet eredményei meggyőzőek

2022-08-16 
A NATUPIG használatával csökken a trágya nitrogén- és foszfortartalma
A NATUPIG használatával csökken a trágya nitrogén- és foszfortartalma

A NATUPIG termékcsalád hízók számára készült termékeit egy független kísérlet keretein belül tavaly (2021) a Schwarzenaui Kísérleti és Tangazdaságban vizsgálta a Bajor Tartományi Mezőgazdasági Intézet. Az adatok elemzése során bizonyítást nyert: A sertéshizlalás során alkalmazott NATUPIG termékeknek köszönhetően csökkenthető a takarmány fehérjetartalma (szójadara), anélkül, hogy negatív hatással volna a termelésre. Ezen felül csökkent a nitrogén (N), a foszfor (P) és a nehézfémek kibocsátása is (főként a réz és cink).

 

Két kísérletben, összesen 192 sertést (Lapály x Nagy fehér) x Pietrain hizlaltak 30 kg-tól 125 kg-os tömegig. Kutricánként 12 állatot telepítettek be, érzékelővel felszerelt vályúból, folyékony takarmányt kaptak.  A takarmányadag búzát, árpát, szemes kukoricát, 44% nyersfehérjetartalmú szóját, és 12% lizintartalmú premixet tartalmazott.

 

A takarmány összetétele

A kontrollcsoport adagjának összetétele megfelelt a nagymértékben nitrogén- és foszforcsökkentett takarmányozás elveinek. A kísérleti csoportban 2%-kal (30-60 kg), 2,5%-kal (60-90 kg) és 3,0%-kal (90 kg-tól) csökkentették a takarmány szójahányadát, ezt nem kompenzálták aminosavakkal. Ezen felül a kísérleti csoportnál a foszfortartalmat a kontroll csoporthoz képest 13 %-kal csökkentették, valamint a mikroelem-ellátást teljes egészében szerves kötésű mikroelemekkel oldották meg. A kísérleti csoportnál a CERAVITAL XP-t tartalmazó premixet kevertek be. Összefoglalva: a kontroll csoport sertései általános premixet kaptak, a kísérleti csoport pedig NATUPIG M 120-at kapott. 

A szója mennyiségének minden fázisban történő csökkentésével a takarmányok nyersfehérje-tartalma is 0,7/0,9/1,0 %-kal csökkent a kontrollhoz képest. Mivel nem történt aminosav-kiegészítés, a lizintartalom is csökkent. A NATUPIG koncepciónak megfelelően kevebb foszfort és ennek ellensúlyozására több 6-fitázt tartalmaznak.

A takarmány összetétele a NATUPIG-et kapott és a kontroll csoportban
A takarmány összetétele a NATUPIG-et kapott és a kontroll csoportban

A fajlagos takarmányértékesítés javult

1. és 2. ábra: A napi tömeggyarapodás és takarmányértékesítés alakulása a hizlalás során, NATUPIG premix használatával
1. és 2. ábra: A napi tömeggyarapodás és takarmányértékesítés alakulása a hizlalás során, NATUPIG premix használatával

A csoportok megegyező, 900 g-os átlagos napi tömeggyarapodása mellett (1. ábra) a kísérleti csoport fajlagos takarmányértékesítése lényegesen (0,2 ponttal) jobb volt (6,2%; 2. ábra).

Csökken a N-, P-, Cu- és Zn-kibocsátás

Csökkent nitrogén-, foszfor-, és nehézfémtartalom a trágyában, NATUPIG premix használatával
3. és 4. ábra: Csökkent nitrogén-, foszfor-, és nehézfémtartalom a trágyában, NATUPIG premix használatával

A bélsárral távozó N- és P-mennyiséget számítással határoztuk meg. A NATUPIG termékek használatával a szervezetből távozó nitrogén mennyisége 14,3%-kal csökkent, a foszforé 25,0%-kal (3. ábra). Számításainkat a trágya analitikai vizsgálatai is megerősítették. Ezen felül a trágya (szárazanyag alapon számított) nehézfémtartalma is lényegesen alacsonyabb volt (réz 43,6%-kal kevesebb, cink 57,0%-kal; 4. ábra)

A vágott test minősége továbbra is kiemelkedő

A piac szempontjából fontos a vágott test megfelelő minősége. A takarmányozás különbségei sem a színhús kihozatal (átlagosan 60,15%), sem a szalonna vastagságára (átlagosan 13,85 mm) sem voltak hatással. Tehát a takarmány szója és a nyersfehérjetartalom lényeges mértékű csökkentése mellett is kiemelkedő izomfejlődés volt elérhető, nagymértékű zsírosodás nélkül.

Gazdaságossági szempontok

Takarmányköltségek: költségmegtakarítás hizlalási fázisonként és állatonként
5. és 6. ábra: Takarmányköltségek: költségmegtakarítás hizlalási fázisonként és állatonként

Egyrészt a takarmány szójatartalmának csökkentésével, másrészt a NATUPIG termékcsaládnak köszönhetően elérhető hatékonyság javulásával (javuló fehérjeemészthetőség), a kísérlet során átlagosan 10 kg szóját lehetett megtakarítani hízónként. 
1000 hízó esetén, 3,0-as forgó mellett így évente 30,0 t szójadara takarítható meg. Ezen kísérlet során az aktuális piaci ár mellett (2022, március) a NATUPIG termékekkel 8,68 €/hízó mértékű költséget lehetett megtakarítani a fenti két hatásnak köszönhetően (6. ábra). 


Csak a takarmány összetételére vonatkoztatva a NATUPIG termékek használatával – a takarmányáraktól függően – 0,53-0,55 €/100 kg hízótáp költség takarítható meg (5. ábra). 
 

Összefoglalva

A schwarzenaui, a Bajor Tartományi Mezőgazdasági Intézet (LfL Bayern) által végzett, független kísérlet bizonyította, hogy a NATUPIG premixekkel a hizlalás során számottevő mértékben csökkenthető a szója mennyisége a hízótakarmányban. A CERAVITAL XP kiegészítő, az AMINOTRACE-mikroelemek és a kiemelkedő hatékonyságú fitáz használatával ily módon nem csak a nitrogén- és foszfor kibocsátása csökkenthető, hanem a nehézfémeké is. Ezzel egyidőben a termelési teljesítmény is javul, ami kiváló minőségű vágási tulajdonságokban nyilvánul meg. Összefoglalva, a NATUPIG termékekkel nem csak a takarmányköltségek csökkenthetőek, hanem a hatékonyság is növelhető.