Hívja Üzenet

Nyalótálak kérődzők részére

2022-09-05 

Schaumann nyalótálak szarvasmarhák, juhok és kecskék részére

szarvasmarha nyalótál
Schaumann nyalótál használat közben

A szarvasmarhák, juhok és kecskék megfelelő ásványianyag- és vitamin- ellátottsága legalább annyira fontos, mint a makro-tápanyagok megfelelő mennyiségének biztosítása. A napjaink magas termelésével járó megnövekedett igényt az állatok nem tudják teljes mértékben fedezni. A Schaumann melaszalapú, szerves mikroelemeket tartalmazó nyalótálainak használata nem okoz problémát, nem szükséges külön adagolni a takarmányhoz, elég csupán kihelyezni az állatoknak, akik a szükségleteiknek megfelelő mennyiségben veszik fel. Legelőn és istállóban egyaránt használható. 

A takarmánynövények mikroelem- és vitamintartalma nagymértékben függ a növény fajtájától a termesztéstechnológiától és a betakarítás, valamint a tárolás módjától. Emiatt – különösen zárt tartásban – fontos az állatok ásványianyag- és vitaminellátását fokozott figyelemmel követni, de legeltetett állományban sem szabad megfeledkezni az ásványi anyagok és vitaminok pótlásáról.

Még ha az ásványi anyagok és vitaminok kis mennyiségben is szükségesek, fontos biztosítani a megfelelő bevitelt, hiányuk anyagcsere-problémákat okoz, ami a termelés csökkenéséhez vezet.

A Schaumann nyalótálai között megtalálja az adott termelési célnak megfelelő összetételű terméket, szarvasmarhák, juhok és kecskék takarmányainak kiegészítésére egyaránt.


Nyalótálak juhok és kecskék részére

A juhok és kecskék ásványianyag-igényét a Schaumann kéttagú termékcsaládja biztosítja. Mindkét termék tartalmaz szelént is, így a „Kiskérődzők állatjóléti támogatása” pályázat feltételeinek eleget tesz, ezekre is igényelhető támogatás. A szelén elengedhetetlen a megfelelő szaporodásbiológiai teljesítmény fenntartásához, a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, és a sejtek oxidatív károsodással szembeni megfelelő védelméhez. A növények szeléntartalma függ a talajok szeléntartalmától és a növény fajától, de a magyarországi talajok általánosságban szelénhiányosak, így ezt a mikroelemet a takarmánnyal szükséges pótolni.

A Millaphos Leckschale ATG a juhtartók körében „zöldfedeles” néven elterjedt, melaszalapú nyalótál.  Esőnek ellenálló összetétele lehetővé teszi mind istállóban, mind legelőn való használatát. Nyáron segít pótolni az elvesztett elektrolitokat, télen pedig a zsíroldékony A-, D-, és E-vitaminok forrása. A réz, cink és mangán szerves kötésű formában van jelen, ez javítja ezen mikroelemek felszívódását, ilyen módon garantálja a megfelelő ellátást. 

A Millaphos Lick ATG Spezial a „pirosfedeles” melaszalapú nyalótál az űzetés idejére.  Ez, a kifejezetten a magyar piacra kifejlesztett nyalóvödör, béta-karotintartalmának köszönhetően támogatja az ivarzást. A béta-karotin tartalma támogatja a sárgatest megfelelő működését, segíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Az A-vitamin-tartalom a vitaminhiány okozta folyamatok kivédésével biztosítja, hogy a béta-karotin kifejthesse pozitív hatását. Hasonlóan a Millaphos Leckschale ATG-hez, szerves kötésű (Aminotrace) cinket és mangánt tartalmaz. Az ivarzás előtt és a termékenyítés után is 2-3 hétig ajánlott biztosítani az állatoknak. Az anyák mellett a kosoknak és bakoknak is érdemes hozzáférhetővé tenni.

Nyalótálak szarvasmarhák részére

A szarvasmarháknak kifejlesztett nyalótálak kiemelkedő tagja a Fertility Lick (Rindamin Lick ATG Spezial). Ez, a juhoknál bevált Millaphos Lick ATG mintájára, a magyar piac igényeire szabott nyalótál tejelő szarvasmarhák részére. A-vitamin és szerves kötésű réz mellett béta-karotint is tartalmaz. A béta-karotin támogatja a sárgatest megfelelő működését, megfelelő ellátottság esetén a sárgatest mérete nagyobb, a vér és a tej progeszteronszintje pedig magasabb. Használatát már a tenyésznövendékeknél is javasoljuk. 

Szarvasmarhák részére készült nyalótálak közül mind a hús- mind a tejtermelő állatoknál is univerzálisan alkalmazható a Schaumann Leckmasse, ami tartalmazza a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és vitaminokat. 

A Rindavit Pre Lick ATG szerves kötésű (Aminotrace) cinket, mangánt és rezet tartalmaz, összetétele igazodik a tejelő tehenek igényéhez. Magas E-vitamint tartalmának köszönhető antioxidáns hatása révén védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben.

A Rindamin Junior Lick ATG a 12 hónapnál fiatalabb vagy tenyésztésbe nem vett növendékek igényeire lett szabva. B-vitamin- és biotintartalma támogatja a bendő és a szaruképletek megfelelő fejlődését.

A Detamin Mineral Lick Plus ökológiai gazdaságokban is alkalmazható, kifejezetten a legelőn tartott állományok vitamin- és ásványianyag-kiegészítésére lett kifejlesztve.