
BONSILAGE – hozzon ki többet tömegtakarmányaiból a fehérjék minőségének javításával
2022-02-22
A termelés szempontjából fontos tényező a tömegtakarmány, mint fehérjeforrás. Minél több, és jó minőségű fehérje nyerhető a tömegtakarmányokból, annál kisebb mennyiségben kell azt drága abrakkal pótolni. Az egyik legfontosabb szempont a minél nagyobb mennyiségű nyersfehérje termelése hektáronként, azonban – különösen a tejelők esetén – nem szabad figyelmen kívül hagyni a fehérje minőségét sem.
Silózási menedzsment
A fű kaszálása után, a növényi enzimek és aerob mikroorganizmusok hatására rögtön beindul a nyersfehérje bontása. Annak érdekében, hogy minél nagyobb mértékben lehessen megőrizni az energiát és a fehérjetartalmat, a lehető legrövidebb időn belül, a renden, 30-40% szárazanyagtartalomig kell fonnyasztani az alapanyagot.
Ilyen módon már a fonnyasztás során minimalizálható az értékes proteinfrakciók vesztesége. Ha a renden töltött idő várhatóan hosszabb lesz, (hosszabb fonnyasztás), a növényben végbemenő fehérjebontás szempontjából inkább az ideális szárazanyag-tartomány alatt kell kaszálni (lásd 1 ábra).
Alacsony szecskaméret, gyors silótöltés, optimális tömörítés, gyors takarás és a megfelelő BONSILAGE termék használata további kulcsszereplő a stabil, jó minőségű szilázsok előállításában. A fehérjebontás további változása ezután a kitermelési szakaszban alakul ki.
Különösen azokra a szilázsokra kell kiemelt figyelmet fordítani, amik hajlamosak az utóerjedésre. Az optimális tömörítés mellett a BONSILAGE termékek ecetsav termelésén keresztül döntően hozzájárulnak a szilázs védelméhez.
Több fehérje
A Hohenheimi Egyetem és az Alsó-Szászországi Agrárkamara (Landwirtschftskammer Niedersachsen) kísérletei bizonyítják: A BONSILAGE termékek használata csökkenti a nyersfehérje bontásának mértékét (2. ábra).
A kísérletben az első kaszálásból származó mintákat tartalmazott, a szárazanyagtartalom szerint csoportosított három csoportból BONSILAGE-al kezelt és kezeletlen szilázsokból állt. A CNCPS (Cornell Net Carbohydrate and Protein System) rendszer szerint vizsgálták a mintákat. Ebben az eljárásban a nyersfehérjét fehérjefrakciókra bontják, lebomlási sebességük szerint. Az A1 frakció az NPN anyagok, tehát a nem fehérje nitrogén frakció, ide tartoznak az aminosavak, aminok, nitrogén tartalmú savak és bázisok, valamint a karbamid, amik a bendőben nagyon gyorsan ammóniává bomlanak. Amennyiben ezek az anyagok nagy mennyiségben vannak jelen, megnő a bendő karbamid-tartalma, ebből kifolyólag nő a máj terhelése, ami akár mérgezéshez is vezethet.
A B-frakció a lebontható valódi fehérje. A C frakció a rostalkotókhoz kötött fehérjéket tartalmazza, tehát azokat, amiket a bendő mikróbái nem tudnak lebontani. A silózott minták kémiai frakcionálása során bizonyítást nyert, a BONSILAGE Plus használata szignifikánsan csökkentette az NPN anyagok arányát (A1-es frakció), mialatt a valódi fehérje aránya (B frakció) aránya szignifikánsan magasabb volt (2. ábra).
A javuló fehérjeminőség lényegesen csökkentheti a vásárolt fehérjehordozó takarmányok arányát (3. ábra).
A BONSILAGE speciálisan a silózandó anyagra összeállított tejsavtermelő baktériumtörzsei az erjedés anaerob (oxigéntől elzárt) fázisában gyorsan és tartósan csökkentik a kémhatást.
Az olyan fehérjebontó, erjedés szempontjából káros mikrooranizmusok, mint az enterobaktériumok és clostridiumok nem képesek hatékonyan konkurálni a BONSILAGE tejsavtermelő baktériumaival. Az eredmény: még több értékes fehérje, alacsonyabb mennyiségű biogén amin (az aminosavak bomlástermékei) szilázsban és magasabb takarmányfelvétel.
Eredmény
A magas bypass fehérjetartalmú fűszilázsok előállításához a minél rövidebb fonnyasztási időtartamra kell törekedni, mindenképpen el kell kerülni az erjedés káros irányba történő eltolódását és a szilázs melegedését. Nem lehet elhagyni a megfelelő silótartósító használatát sem. A BONSILAGE termékek használata lehetővé teszi a magas fehérjeminőségű, alacsony biogén amin-tartalmú szilázsok előállítását. Így növelhető a termelés gazdaságosága, így érhető el nagyobb teljesítmény a tömegtakarmányokból és csökkenthető a költséges fehérjehordozók (mint a szója vagy repcedara) aránya az adagban.


