Hívja Üzenet
Menedzsment tippek Menedzsment tippek

Őrizze meg a kukoricaszilázs minőségét Bonsilage-al

2021-08-27 

Az idei évben a kukorica hozama nem az ideálisnak megfelelően alakul. A szemes kukorica (80-88 Ft/kg vagy akár ennél is magasabb) és a szója ára is magas, így a szilázsban elvesztett energia és táplálóanyagok abraktakarmányokkal történő pótlása még nagyobb anyagi terhet jelent.  Így fokozott jelentősége van a betakarított mennyiség minél nagyobb mértékű megőrzésének, mind mennyiségben, mind minőségben. Ilyen esetekben felértékelődnek azok a technológiai eljárások, mint például a silótartósítók használata, amikkel a takarmány táplálóanyagait meg lehet őrizni az erjedés folyamán. A Bonsilage speciálisan, célnak megfelelően válogatott homo- és heterofermentatív baktériumok kombinációja, ami segít megőrizni a kukoricaszilázs minőségét.


A nagy mennyiségű epifita mikroorganizmusok és a megfelelő mennyiségű erjeszthető szénhidrátnak köszönhetően a kukorica erjedése az esetek többségében problémamentesen megy végbe. Ami több problémát és nagyobb táplálóanyag-veszteséget okoz, az a silóbontás, és az ezután bekövetkező aerob folyamatok.
A siló lezárása után a kukorica –megfelelő szárazanyag- és nyersrosttartalom, szecskaméret, tömörítés és silótakarás esetén – könnyen és biztonsággal erjed. Hamar eléri azt a kritikus pH értéket, ami a stabilitáshoz szükséges. Egyéb technológiai folyamatok javításával is befolyásolható a kapott szilázs értéke (siló méretezése, silófal bontásának napi mértéke stb.). Megfelelő mértékű szemroppantás alkalmazásával –a felmerülő betakarítási idő növekedése, üzemanyagfogyasztás növekedése ellenére is– a keményítő emészthetősége javul, nagyobb értéket lehet betakarítani a földekről, csökken a szükséges abrakkiegészítés mennyisége. Az elégtelen taposás melegerjedést okoz, ami a Maillard-reakció révén (fehérjék és cukrok hő hatására bekövetkező reakciója, amely nem emészthető vegyületeket eredményez) fehérjék emészthetőségére és a szilázs energiatartalmára hat negatívan. Ezen kívül penészfoltok jelenhetnek meg, és ecetsav termelődik, mindez a megfelelő tömörítéssel elkerülhető. 


A betakarítási és silózási technológia szigorú betartása mellett is a siló megbontása után fellépnek olyan folyamatok, amik csökkentik a kukoricaszilázs értékét. A silófal oxigénnel való érintkezése miatt az aerob szervezetek anyagcserefolyamatai révén romlási folyamatok indulnak be, amik nem csak a táplálóanyagok mennyiségét csökkentik, hanem az emészthetőség csökkentésével tovább rontanak a helyzeten. Újból elkezdődik a táplálóanyagok lebontása nem kívánatos anyagok termelése mellett. Ezek a folyamatok elkerülhetetlenek, azonban van mód ezek minimalizálására.


Egyike ezeknek a silózási adalékok alkalmazása. A SCHAUMANN biológia tartósítói 2000-ben történő bevezetésük óta Európa vezető biológiai silótartósítóivá váltak. Ahhoz, hogy minden silózási alapanyag esetén segítsenek elérni az optimális erjedést, a termékek különböző anyagcseretulajdonságokkal rendelkező homo- és heterofermentatív tejsavtermelő baktériumok kombinációi.


Az erjedési folyamatok során elsőként azon baktériumok kapnak szerepet, amelyek nagy mennyiségű savtermeléssel lecsökkentik a pH-t olyan szintre, ahol a káros mikroorganizmusok (pl. Clostridiumok) már nem tudnak szaporodni. Ezt tejsav vagy alacsony mennyiségű ecetsav termelésével lehet elérni. Ezután a tejsavtermelők veszik át a szerepet. 


Léteznek olyan silótartósítók (Lactobacillus buchneri), amik a tejsav mellett az erjedés utolsó fázisában termelnek tejsavból és cukorból ecetsavat, ami gombaellenes hatásának köszönhetően az aerob stabilitás növelésében kap szerepet. Emellett bendőbarát sav, ugyanis a tejsavnál gyengébb sav, így nem járul hozzá olyan mértékben a bendő savasodásához, mint a tejsav. Az erjedés kései fázisában történő ecetsavtermelés további előnye, hogy a keletkező ecetsav nem bomlik további anyagokká, így tartósan képes a szilázst az oxigén negatív hatásaival szemben ellenállóvá tenni. Ezek heterofermentatív tejsavtermelő baktériumok nem keverendők össze az ecetsavtermelő baktériumokkal. Ugyanis ez utóbbiak tevékenysége során a táplálóanyagokat bontják, és ebből termelnek ecetsavat, ami a szilázs takarmányozási értékének szempontjából nem előnyös.


Itt érdemes megemlíteni az újabb kutatások eredményét, és az ecetsav megítélést némileg módosítani. A silótartósítóként használt heterofermentatív baktériumok anyagcseréje során keletkező ecetsav általában nem éri el a kritikus mértéket (a tejsav-ecetsav arány 1:1-1:6-ig variál (Kung et al., 2018)). A gyakorlatban megfigyelhető az emelkedett ecetsavtartalom melletti takarmány-felvétel csökkenése is, érdemes azonban figyelembe venni, milyen erjedési folyamat során keletkezett az ecetsav. A heterofermentatív tejsavtermelő baktériumok anyagcseréje során keletkezett ecetsav negatív hatása a szárazanyagfelvételre és a szárazanyagveszteségre eddig nem igazolt (Muck et al., 2018). A káros erjedési folyamatokból származó ecetsav és egyéb feltűnő szagú vegyületek nagyobb valószínűséggel felelősek a csökkent felvételért, mint a heterofermentatív folyamatokból származó ecetsav. Amerikai eredmények szerint az 5% sza ecetsavat tartalmazó, Lactobacillus buchneri-vel kezelt szilázsok esetén sem tapasztaltak csökkenést a takarmányfelvételben (web1), jelen kutatási eredmények alapján nem igazolt tehát a heterofermentatív tejsavtermelő baktériumok által termelt ecetsavtól való félelem.


A fent említett folyamatok eredménye az aerob stabilitás biztosítására rövid silózási idő (akár két hét után is) a BONSILAGE SPEED M használatával. A termék a gyors ecetsav képzésével biztosítja, hogy silóbontás után sem indulnak be olyan mértékű romlási folyamatok, amik csökkentik a szilázs táplálóanyagtartalmát, minőségét.
Tekintettel az idei év hozamaira, érdemes más szempontokat is figyelembe venni a szilázsoltó kiválasztásánál. A Schaumann szilázsoltói között megtalálható Bonsilage Fit M heterofermentatív törzsei tejsav mellett propilén-glikolt is termelnek. Használata esetén nem csak a fent említett módon járul hozzá a szilázs stabilitásához, hanem a megőrzött minőség mellet propilén-glikol termelésével növeli annak energiatartalmát. A propilén-glikol pedig különösen az olyan takarmányozási helyzetekben kap fontos szerepet, amikor az állatok szárazanyag-felvétele alacsonyabb, mint a kívánt (hőstressz, laktáció kezdeti szakasza). Ezzel a gyorsan rendelkezésre álló energiaforrással javítható a takarmányok energiatartalma, és csökkenthető az alacsonyabb szárazanyag-felvétel okozta problémák (acidózis, ketózis) súlyossága.
Minden kilogramm kukoricaszilázs számít. A SCHAUMANN silózási adalékainak alkalmazásával biztosíthatja a jó minőségű, ízletes kukoricaszilázs.

Bővebb inormációk: www.bonsilage.hu