Hívja Üzenet

Vizes és alacsony cukortartalmú fűszilázsok kezelése

2022-02-22 
Grassilierung

A gazdaságos tejtermelés nem megvalósítható, ha a tömegtakarmány minősége nem kiemelkedő. Ha szilázs minőségével minden rendben van, megtakarítható a költséges abrak vásárlása, emellett pedig javul az állatok egészségi állapota is. A gyakorlatban ez a minőségi elvárás nem mindig teljesíthető, az időjárási körülmények sokszor döntő szerepet játszanak.

A kihívás – alacsony cukortartalmú, nedves szilázsok

A szeszélyes, csapadékos időjárás esetén elkerülhetetlenek a cukorban szegény, nedves szilázsok. Az erjedés szempontjából nem optimális körülmények, viszont tökéletes környezet az erjedés szempontjából káros folyamatok beindulásának. Az elégtelen fonnyasztás következtében kevés cukor koncentrálódik az alapanyagban. Ebből fakadóan kevés a szubsztrát, amit a tejsavtermelő baktériumok (TTB) hasznosítani tudnak, hogy gyorsan és megfelelő mennyiségű tejsavat termelhessenek.  Az alacsony mennyiségű tejsav ahhoz vezet, hogy a pH nem tud megfelelően lecsökkenni, így a szilázs instabil lesz. A vajsavtermelők, főleg Clostridiumok így nagyobb sikerrel versenghetnek a tejsavtermelőkkel. Az előbbiek elszaporodnak, a meglévő tejsavat vajsavvá alakítják, így a további kémhatáscsökkenés ellen hatnak. A cukor bontása mellett a szilázsban lévő fehérjéket ammóniává és biogén aminokká alakítják. A Clostridiumok tevékenységének köszönhetően jönnek létre a csökkent ízletességgel és rossz fehérjeminőséggel jellemezhető, romlott szilázsok. Súlyos esetekben toxikus mennyiségű biogén aminok képződhetnek (a Clostridiumok anyagcseretermékei), amelyek hosszú távon is negatív hatással vannak az állatállomány egészségére. Ilyen esetben sokszor csak a szilázs megsemmisítése az egyetlen megoldás. A szilázsok laboreredményei között a pH az elsődleges indikátor a silózás sikerének megítélésében. Amennyiben az értéke 4,4 alatt van, a tejsavtermelők megfelelően működtek, elégséges mennyiségű tejsavat tudtak termelni. Amennyiben 4,5 fölötti, fokozottan fennáll a veszélye, hogy a Clostridiumok működése fennmarad és megromlik a szilázs (1. ábra).

Három törzs – három feladat – egy cél

A BONSILAGE FORTE három tejsavtermelő baktériumtörzset tartalmaz, amik egymáshoz igazított összetétele hatékony konkurenciát jelent a Clostridiumok ellen. A tejsavtermelő Lactobacillus paracasei képes a raktározott szénhidrátokat (összetett szénhidrátok) hasznosítani, ezáltal csökkenteni a cukorhiány okozta problémákat. A tejsavtermelő Lactococcus lactis és Pediococcus acidilactici működésének köszönhetően gyors pH-csökkenés érhető el, a Clostridiumok működése és a vajsavtermelés lecsökken (2. ábra). Csökken a fehérjebontás mértéke, csökken a szilázs ammónia-tartalma. 

BONSILAGE FORTE – a jobb erjedésért

A pH gyors és intenzív csökkenése, és a BONSILAGE FORTE kifejezetten erős konkurenciaképességű tejsavtermelő baktériumai fenntarthatóan csökkentik az erjedésre káros mikroorganizmusok működését. A szilázs így megvédhető a nagymértékű fehérje- és aminosavbontástól, és az emészthetőség romlásától. Az ízletesség és ezen keresztül a takarmányfelvétel növelése szintén egy olyan tényező, ami hozzájárul a BONSILAGE FORTE-val elérhető gazdaságosabb és fenntarthatóbb tejtermeléshez. A BONSILAGE FORTE a DLG tanúsítványa szerint bizonyított hatással rendelkezik az 5a hatáscsoportban.

BONSILAGE FORTE az etethető szilázsokért
1 ábra: A BONSILAGE FORTE etethető szilázsokat eredményez
A BONSILAGE FORTE a kezdetektől fogva gátolja a vajsavtermelő Clostridiumok szaporodását
2. ábra: BONSILAGE FORTE a kezdetektől fogva gátolja a vajsavtermelő Clostridiumoat