Hívja Üzenet
Termékek a gyakorlatban Sertések

Sertéshizlalás csökkentett szójahányaddal

2021-10-20 - A Schaumann csoport fermentációs melléktermékei a takarmányozásban

A Schaumann fermentációs melléktermékei új utakat nyitnak a takarmányozásban. A szilárd fermentációs termékek (MAXFERM és Ceravital XP) a Schaumann innovatív kiegészítőinek egyik legújabb tagja, különböző anyagcserefolyamatokkal rendelkező gombák fermentációs tevékenysége során keletkező melléktermék. Különböző  enzimaktivitással rendelkezik, kötésben lévő fehérjéket szabadít fel, és csökkenti a takarmányok NSP (nem-keményítő poliszacharid) tartalmát.

Előállítása a Schaumann cégcsoporton belül történik, természetes forrásból (szilázsok) izolált különböző Aspergillus és Neurospora nemzetségbe tartozó gombák célnak megfelelő arányú keverékéből.

A hatás két fő mechanizmus köré csoportosul. Probiotikus faktorokat tartalmaz (oligoszacharidok), amik a bélflóra támogatásán keresztül vannak jótékony hatással az emésztésre és a takarmányok hasznosulására, illetve a fermentációból megmaradt enzimek tevékenysége, ami kiegészíti az állatok emésztőenzimjeinek a működését.
Az enzimek hatásukat négy lépésben fejtik ki. Elsőként hidrolizálják a sejtfalat, ezzel szabadítják fel a fehérjéket a citoplazmából, így az intracelluláris fehérjék hozzáférhetővé válnak az állat emésztőenzimjei számára. Második lépésben a rost szerkezetét bontják meg, így a cellulóz szerkezetében kötött fehérjék is felszabadulnak. Harmadik lépésben a gyártás során keletkező anyagok fehérjéit is bontják, növelve az emészthetőséget. Utolsó lépésben a proteáz enzimek fehérjékhez való hozzáférését gátló cukorláncokat vágják le a fehérjék felszínéről, amiknek köszönhetően a fehérjebontók hatékonysága tovább fokozódik. 
A fent említett mechanizmusoknak köszönhetően javul a fehérjék emészthetősége. Ez nem csak a takarmányok jobb hasznosulását jelenti, hanem a vastagbélbe eljutó emésztetlen fehérje mennyiségének csökkenését is.

Egy 300 sertésen végzett kísérlet során az állatok 3%-kal csökkentett mennyiségű szóját tartalmazó adagot kaptak. A fermentációs termékkel (CERAVITAL) kiegészített csoport esetén a kísérlet 77. napjára a tömeggyarapodás 2,5%-kal volt jobb a kontrollhoz képest, 2,3%-kal javuló takarmányértékesítés mellett. Mindez nem befolyásolta negatívan soványhús arányát.

                                        
A fermentációs termékek a takarmányokhoz keverhető adalékok, kapható a Schaumann saját premixeiben (Natupig termékcsalád prestarterek, babystarterek, számos premix minden termelési csoport számára), de igény esetén a telep saját receptúráiba is bekeverhető. Használata nem igényel külön eljárást, sem a tárolás, sem a bekeverés terén, így alkalmazása a telepi munkafolyamatokba probléma nélkül integrálható. 
A takarmánykiegészítőnek köszönhetően akár 3%-kal is csökkenteni lehet a szója mennyiségét az adagban, növelhető a takarmányok fehérjéinek hasznosulása, ami csökkenti az importfüggőséget, és lehetővé teszi a hazai fehérjehordozótakarmányok nagyobb mértékű kihasználását. Eredményképp a takarmányozási költségek csökkenése, a hizlalási, nevelési idő rövidülése, a takarmányhasznosulás növekedése révén nő a termelés gazdaságossága, az állatok egészsége javul (kevesebb emésztetlen fehérje kerül a vastagbélbe, és a trágyába, csökken az istálló levegőjének ammóniaterheltsége, javul a bél mikrobiomjának állapota, csökken a hasmenések előfordulása malacoknál). 
A termék kialakításánál fontos szempont volt, hogy minden takarmányozási rendszerben (száraz, nedves, folyékony) használható legyen, így a gyakorlatban is helytálló megoldás a fehérjehordozók piacán tapasztalható problémák orvoslására.