
A NATUPIG növeli a teljesítményt a hizlalás során
2019-07-21
Az új NATUPIG termékcsalád csökkenti a kilogrammonkénti tömeggyarapodáshoz szükséges takarmány és a fehérjék mennyiségét ezzel együtt pedig a költségek is mérséklődnek Az eredmény: a takarmányköltségek csökkenése és a gazdaságosság növekedése. A gabona- és kukorica alapú adagok a NATUPIG-el fehérje- és foszfátcsökkentett módon állíthatók elő. Ennek segítségével a trágyára vonatkozó előírások betartása is egyszerűbbé válik.
A CERAGEL alga alapú termék és a CERABAC probiotikum hatásos építőkövek, speciálisan az áttlepítési és előhizlalási fázis során. A speciális hatásmechanizmusoknak köszönhetően támogatják az optimális emésztést és az állatok egészségét ebben a kritikus előhizlalási periódusban.
Az új fermentációs termék a CERAVITAL XP enzimekhez hasonló hatásmechanizmussal több energiát szabadít fel a takarmányokból, ami a sertések rendelkezésére állhat. Az új alkotók ezek mellett hozzájárulnak a takarmány fehérjéinek lényegesen jobb hasznosulásához. A CERAVITAL XP alkalmazásával még jobban hasznosíthatók az alternatív fehérjehordozók, mint például az extrahált repcedara. Az energia- és fehérjehasznosítás így lényegesen javul, ezzel az extrahált repcedara még biztonságosabb alternatívája az import szójának.
A CERAVITAL XP erőforráskímélő és trágyajavító
A CERAVITAL XP segítségével a takarmány szójatartalma akár 2%-kal is csökkethető, javuló takarmányértékesítés és teljesítmény mellett. Ez a megtakarítás a sertéshizlalás során jelentős mennyiségű import szóját tud megspórolni (1. ábra). A németországi hizlalás során 11 600 teherautónyi szóját lehetne ily módon megtakarítani.
2% szója kiváltása gabonával illetve kukororicával a gabona táplálóanyag-tartalmától függően további 0,6 - 0,8%-kal képes csökkenteni a takarmány fehérjetartalmát. További aminosavak alkalmazása nem szükséges. Ez a fehérjecsökkentés ennek köszönhetően javítja a trágya összetételét. 2000 férőhelyes hizlalda esetén, a ma jellemző teljesítmény mellett ez több, mint 10 ha nitrogén egyenérték. A foszfát-kibocsátás semlegesítéséhez szükséges terület is csökken (2. ábra).
A sertéstenyésztés ammónia kibocsátását számos tényező befolyásolja. Kulcstényező az istállók felépítése, technológiája. Az állatvédelmi egyeztetések során szóba kerülnek a zárt padlózat és az alom alkalmazása. Az emellett emelkedett ammóniakibocsátás a SCHAUMANN termékekkel elérhető fehérjecsökkentésnek köszönhetően redukálható (1%-kal kevesebb nyersfehérje = 10%-kal kevesebb ammóniakibocsátás).


